E: klantenservice [at] schoolboekenthuis.nl T: 085 - 4010150

Klik hier voor het Thuiswinkelcertificaat

Methodewijzer voor ouders - Plustaak Taal en Lezen

Opbouw

Voor de kinderen in groep 2 t/m 4 begint Plustaak met werkboekjes waarin taal en lezen worden gecombineerd. In deze boekjes is de schrijfmotoriek van ondergeschikt belang. De nadruk ligt op taal en lezen. Boekje 2/3 kan al in groep 2 worden ingezet voor de allersnelste leerlingen. Daarnaast wordt het in groep 3 in de eerste helft van het jaar gebruikt voor de 'reguliere' snelle leerlingen. In de loop van groep 3 stappen leerlingen dan over naar boekje 3/4.

Vanaf groep 5 wordt de lijn Plustaak Taal & Lezen gesplitst in Plustaak Taal en Plustaak Begrijpend en Studerend Lezen.

 

Uitdagende opdrachten

Een werkboek bevat 32 leuke, gevarieerde taken met verschillende opdrachten per taak. Een taak bestaat uit een basisopdracht met een aantal variaties daarop. De opdrachten binnen de taak worden steeds moeilijker. Gemiddeld doen de kinderen een half uur over één taak.

 

Niet vooruitlopend op de leerstof

Voor de betere leerlingen is het belangrijk dat ze niet los van de methode vooruit gaan lopen op de leerstof. Dit zorgt in een later stadium voor verveling en daarmee voor verplaatsing van het probleem om ze te kunnen blijven uitdagen. Plustaak biedt daarom een verbreding en verrijking van het aanbod in de methoden, met andere leerstof en andersoortige opdrachten.

 

Ook Plustaak Taal en Begrijpend lezen voor groep 5 t/m 8

De lijnen voor Taal en Begrijpend & Studerend lezen worden ook geheel vernieuwd.

 

Kenmerken

 

Zeer geschikt voor zelfstandig werken

Met Plustaak kunnen kinderen zelfstandig aan de slag. Als ze klaar zijn, kunnen ze met het antwoordenboekje hun werk zelf controleren. Toch is het goed om regelmatig het werk te bekijken, te evalueren en opdrachten door te spreken. Dit houdt de leerlingen gemotiveerd en het leereffect neemt toe.

 

Beknopte handleidingen

Plustaak Taal & Lezen Nieuw biedt naast het antwoordenboekje voor zelfstandig nakijken per werkboekje ook een beknopte handleiding met aanwijzingen voor begeleiding. Deze aanwijzingen geven u meer inzicht in de opgave, waardoor u leerlingen snel verder kunt helpen.
Daarnaast zijn per taak de domeinen en de doelen aangegeven. Zo weet u precies waar uw betere leerlingen mee bezig zijn. Ten slotte vindt u tips voor nabespreken en verdere verrijking in de handleiding. Hiermee haalt u alles uit uw snelste leerlingen!

 

Differentiatie

Ook tussen betere leerlingen zitten soms grote niveauverschillen. De werkboekjes van Plustaak zijn daarom steeds per 2 leerjaren gekoppeld, en kunnen zo flexibel worden gebruikt. Zo is werkboekje 4/5 bestemd voor groep 4, met een uitloop naar de eerste helft van groep 5. De opdrachten lopen namelijk op in moeilijkheidsgraad. Op die manier kunnen ook de betere leerlingen in hun eigen tempo en op hun eigen niveau aan de slag.

 

Toetsing en evaluatie

Kinderen kunnen met Plustaak helemaal zelfstandig aan de slag. Met de antwoordenboekjes kunnen ze zelf de opdrachten nakijken. Toch is het goed om regelmatig het werk te bekijken, te evalueren en af en toe een opdracht door te spreken. In de handleiding vindt u suggesties voor begeleiding en nabespreking. Zo blijft u op de hoogte van het werk en de vooruitgang van uw leerlingen.

 

Bekijk in een nieuw venster voorbeelden van de uitgever Delubas :
Voorbeeld Plustaak Lezen | Voorbeeld Plustaak Taal

 

Producten Plustaak Taal & Lezen bestellen

Alle Plustaak Taal & Lezen producten zijn bij SchoolboekenThuis.nl per stuk leverbaar:

Bekijk alle producten Plustaak Taal & Lezen